قائم مقام بنیاد ملی نخبگان:
مسئلهمحور شدن نخبگان گام اول حل مسائل اساسی کشور توسط دانشگاهیان و گفتمانسازی در این حوزه است/ نخبگان نقش خود را در جدال تمدنی ایفا کنند
سید سلمان سیدافقهی قائم مقام بنیاد ملی نخبگان گفت: دانشگاه باید بتواند مسائل امروز و آینده کشور را حل کند، نیل به این هدف نیاز به گفتمانسازی دارد و مرحله اول این گفتمانسازی مسئلهمحور شدن نخبگان و دانشگاه است که در این مسیر نیز خود نخبگان و دانشگاهیان باید بنیاد ملی نخبگان را یاری دهند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ مراسم افتتاحیه رویداد شبکه نخبگانی اساتید جوان دانشگاه تهران که طی ۵ ماه در قالب اردوهای شبانهروزی برگزار خواهد شد، با حضور سیدسلمان سیدافقهی قائم مقام بنیاد ملی نخبگان و ۳۰۰ عضو هیأت علمی جوان در محل تالار علامه امینی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران برگزار شد.
سید سلمان سید افقهی در این مراسم با اشاره به منویات رهبر معظم انقلاب در حوزه تمدن نوین اسلامی، گفت: حضرت آقا در گام دوم انقلاب تمدنسازی نوین اسلامی را افقی میدانند که زمینهساز طلوع خورشید ولایت عظما است.
وی افزود: برای فهم بهتر تکلیف و وظیفه خود در این دوره حساس نیاز است به سیر تاریخی تمدن توجه کنیم تا بدانیم گام دوم انقلاب در چه شرایطی برداشته خواهد شد.
سید افقهی ادامه داد: بعد از اسلام فرصت کافی به معنای حقیقی برای ایجاد یک تمدن جهان شمول فراهم نشد؛ تمدنی که بتواند اهداف و آرمانهای اسلام را محقق کند. با این حال در سیر تاریخ با دوران طلایی اسلام مواجه میشویم که از سده ۶ میلادی به مدت ۸ الی ۹ قرن ادامه داشت، این دوران، دوران فتوحات اسلام بود و اسلام توانست پیام خود را به اقصی نقاط جهان برساند و حتی مکانهایی مانند بیتالحکمه در بغداد تشکیل شد تا ارتباط بین دانشمندان تمدنهای مختلف ایجاد شود. ظهور افرادی مانند جابربنحیان، خوارزمی، ابنهیثم، ملاصدرا، ابنسینا و دیگر بزرگان تاریخ علم در همین زمان اتفاق افتاد.
وی اظهار داشت: همزمان با دوران طلایی اسلام، غرب درگیر قرون وسطی بود که از آن به تاریکترین زمان در تاریخ یاد میشود. دورانی که تمدنی مبتنی بر کلیسا و خفقان علمی در غرب حکمفرما بود و با هر سخن مخالف و دگراندیشی به شدت برخورد میکرد و حاکمان آن سرزمینها دانشمندان مسلمان را به جادوگری متهم میکردند.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان ادامه داد: با ظهور عصر روشنگری که در واقع یک جنبش اعتراضی بود با استفاده از صنعت کاغذ، علم تولید شده در بلاد اسلام تا غرب نیز منتشر شد اما غرب که از دوران هزار ساله حکومت کلیسا سرخورده و دینگریز بود، به حذف مظاهر دین در علم اقدام کرد و تلاش کرد علم کسبشده را دینزدایی کند. تمام مکاتبی که در دنیای امروز بیشترین طرفدار را دارند مانند مکتب اثباتگرایی، حاصل همین رویکرد است.
وی گفت: تمدن جدید غرب ناشی از پسزدگی تاریخی است و سرخوردگی هزار ساله از حکومت کلیسا را به وضوح میتوان در آن دید. در واقع تمدن جدید غرب حاصل سوءاستفاده یک جریان از دین است و نباید انتظار داشت این تمدن در علم دینی همراستا و همقدم حرکت کند.
زیرساخت و بن هر تمدنی، نظام آموزشی و نظام تعلیم و تعلم است
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با اشاره به بیان امام راحل، گفت: انقلاب اسلامی باید سبب به اهتزاز درآمدن پرچم توحید بر قلههای رفیع کرامت انسانی باشد. این اصل یعنی اهتزار پرچم توحید، باید در همه شئون محقق شود.
سید افقهی تصریح کرد: زیرساخت و بن هر تمدنی، نظام آموزشی و نظام تعلیم و تعلم است. اگر این نظام اصلاح نشود، هیچ تمدنی شکل نخواهد گرفت و اگر تمدنی در این شرایط شکل بگیرد، درون تهی و پوچ خواهد بود. بر مبنای همین اصل بود که بعد از انقلاب اسلامی، انقلاب فرهنگی رخ داد.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان اضافه کرد: البته انقلاب فرهنگی بیشتر در ظواهر کتب دانشگاهی و مهاجرت اساتید با گرایش غربی عینیت پیدا کرد اما دانشگاه اسلامی که مطالبه همیشگی حضرت آقاست، هنوز محقق نشده است و به فرموده ایشان به عنوان یک مسئلۀ حلنشده هنوز روی دست انقلاب مانده و مادامی که این اقدام بزرگ و این تحول و این جراحی رخ ندهد، بروندادهای مورد انتظار از انقلاب رخ نخواهند داد.
نقش مهم بنیاد ملی نخبگان به عنوان متولی حوزه نخبگان و پیشرانان پیشرفت جامعه
وی با اشاره به نقش مهم بنیاد ملی نخبگان به عنوان متولی حوزه نخبگان و پیشرانان پیشرفت جامعه، اظهار داشت: در عصر کنونی باید نخبگان را نسبت به موقعیت حساس تاریخی و نقش آنان در تمدنسازی نوین اسلامی آگاه کرد. همانگونه که حضرت آقا معتقدند نخبگان باید نقش خود را در جدال تمدنی ایفا کنند که این مهم نیاز به خیز جدید علمی دارد و در این حرکت جدید باید به مبانی تمدنی خود مراجعه کنیم؛ مبانی که امثال ابوعلی سینا و ملاصدرا در علم بنیان گذاشتند. این مبانی میتوانند سبب تحقق دانشگاه حکمتبنیان شود.
دانشگاه حکمتبنیان به عالم خلقت میپردازد
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان یادآور شد: در دانشگاه حکمتبنیان، دانشگاه به عالم خلقت میپردازد و آن را واکاوی میکند و نه طبیعت را؛ دانشگاه حکمتبنیان روی مخلوقات متمرکز است و نه پدیدهها؛ در این دانشگاه نگاه توحیدی در همه اجزا جریان دارد و این با مکتب اومانیسمی و اثباتگرایی سنخیت ندارد.
سید افقهی با اشاره به تلاشهای دشمن در حوزه تعلیم و تعلم، گفت: مهمترین ابزار جریان غرب برای تسلط و توسعه حاکمیتش بر ایران ایجاد نظام آموزشی پوستهای و خالی از مغز بود؛ نظامی که از دوره قاجار آغاز شده است و حتی جریانهای روشنفکری را ایجاد کرد.
لزوم تمرکز دانشگاه بر حل مسائل و نیازهای واقعی کشور
وی افزود: همین نگاه سبب شده که اکثر بروندادهای جامعه علمی و نظام آموزشی کشور در مسیر حل مسائل کشورهای غربی محقق شوند و دانشگاه کمترین کارکرد ممکن را در کشور داشته باشد. به عبارت بهتر، دانشگاه بر حل مسائل و نیازهای واقعی کشور متمرکز نیست و به همین دلیل ساماندهی مقالات و پژوهشها و هدایت آنها به سمت حل مسائل کشور امری ضروری است.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با اشاره به نقش تنظیمگر این نهاد، تاکید کرد: بنیاد ملی نخبگان آماده است با همکاری دستگاههای ذیربط و صدالبته خود نخبگان و دانشگاهیان مقرراتی مانند آییننامه ارتقای اساتید را به نحوی تغییر دهد که در آنها شناخت مسائل کشور و حل آنها و حتی تربیت شاگردان نخبه، به عنوان شاخصهای اصلی در نظر گرفته شوند
مسئلهمحور شدن نخبگان و دانشگاه
وی اضافه کرد: دانشگاه باید بتواند مسائل امروز و آینده کشور را حل کند و کشور باید به سمتی حرکت کند که به گفته رئیسجمهور در کنار هر مسئول، گروه و هسته نخبگانی وجود داشته باشد؛ برای نیل به این هدف نیاز به گفتمانسازی است.
سید افقهی ادامه داد: مرحله اول این گفتمانسازی مسئلهمحور کردن نخبگان و دانشگاه است که در این مسیر نیز خود نخبگان و دانشگاهیان باید بنیاد ملی نخبگان را یاری دهند.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با تاکید بر اینکه تغییرات بنیادین در نگاه به علم، نقد روشهای موجود و ایجاد روشهای جدید پایههای تمدنسازی نوین است، تصریح کرد: در این مسیر پر پیچوخم باید با امید و شوق گام برداشت تا در نهایت بتوان منویات حضرت آقا را محقق و زمینه را برای آرمان نهایی که همان ولایت عظما است فراهم کرد.
نظر دهید